Türkiye’de Gönüllülükle İlgili Yasal Düzenlemelere İlişkin Öneriler Geliştirilmesi Beyaz Kitap Çalıştaylarında Tartışıldı
Sivil Katılım Projesi’nin “Türkiye’de Gönüllülükle İlgili Yasal Düzenlemelere İlişkin Öneriler Geliştirilmesi” bileşeni kapsamında, Eylül ayında İstanbul, Mersin ve Ankara’da proje paydaşları Türkiye Belediyeler Birliği, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü (STİGM), Avrupa Birliği Başkanlığı temsilcileri başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum ve akademi temsilcileri ve gönüllülerin katılımıyla “Gönüllülük Beyaz Kitap İstişare Çalıştayları” düzenlendi.
2024 yılı Mayıs ayında tamamlanan Yeşil Kitap İstişare Çalıştayları’nı takiben Yeşil Kitap tekrar gözden geçirilmiş ve çevrim içi görüş formu, anketler ve yazılı geri bildirim aracılığıyla tüm paydaşların görüşleri yeniden derlenmiş ve Beyaz Kitap Çalıştayları’na istişare zemini oluşturulmuştur.
Beyaz Kitap; masa başı araştırmalara ek olarak, mülakat, çalıştay ve saha ziyaretleri gibi çeşitli katılımcı araçlar kullanılarak ilgili tüm paydaşların görüş ve önerileri doğrultusunda hazırlanan, Türkiye’de gönüllülük alanında politika seçeneklerine çerçeve oluşturması öngörülen ve bir istişare dokümanı niteliği taşıyan Yeşil Kitap ile başlayan tartışmaları derlemeyi hedeflemekte ve politika seçeneklerinin yanı sıra yasal düzenleme önerilerini de içermektedir.
İstanbul, Mersin ve Ankara’da düzenlenen çalıştaylara sivil toplum, kamu, akademik çevreler ve Gönüllülük Çalışma Grubu temsilcileri katılmıştır. Etkinliklerde, proje eş faydalanıcısı ve bileşen koordinatörü STİGM tarafından Türkiye’de gönüllülüğün mevcut durumu, Gönüllülük Mevzuatı’na yönelik çalışmalar ve sivil toplum alanına ilişkin verilere yer verdiği bilgilendirici bir sunum yapılmıştır. Prof. Dr. Murat Şentürk ise Beyaz Kitap’ta yer alan gönüllülüğe ilişkin politika ve yasal düzenleme önerilerini paylaşmıştır. Çalıştaylar, dijital araçlarla desteklenen grup çalışmaları yöntemiyle yürütülmüş, gönüllülük sigortası, gönüllülük izni, gönüllünün hak ve sorumlulukları gibi konular detaylı olarak tartışılmıştır. Sivil Katılım Projesi’nin önemli çıktılarından biri olan Beyaz Kitap, Türkiye’de gönüllülüğün ve sivil toplumun güçlendirilmesi için kritik bir politika ve strateji belgesi niteliği taşımaktadır.
Türkiye’de gönüllülük alanında önemli bir buluşma olan bu etkinlikler vesilesiyle katılımcılar fikir alışverişinde bulunarak Türkiye’de gönüllülüğün güçlendirilmesi ve desteklenmesi için atılacak stratejik adımlar konusunda ortak bir vizyon oluşturma fırsatı buldu.
Sivil Katılım, Demokratik Atılım!
Gönüllü ol, Fark Yarat!