2023-2024 dönemi boyunca pilot illerde gerçekleştirilen çalışmalarda hedefe yaklaşılıyor!
Sivil Katılım Projesi’nin 7 pilot ili olan Çanakkale, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Manisa, Mersin ve Trabzon’da kurulan Sivil Katılım Görev Güçleri(SKGG) Sivil Katılım Stratejisi ve Eylem Planları(SKSEP)’nın ilk taslağını tamamladı. Katılımcı süreçlerle yürütülen hazırlık süreci sivil toplum-kamu/yerel yönetim iş birliğini güçlendirme ve sivil toplumun yereldeki karar alma süreçlerine katılma pratiğine önemli katkılar sağladı.
İlgili Strateji ve Eylem Planları 3 Haziran – 17 Temmuz 2024 tarihleri arasında 2 gün süren toplantılarda SKGG üyelerine ek olarak belediye, kamu kurumu, meslek odası, akademi ve sivil toplum temsilcilerinin yüksek katılımı ile değerlendirildi. İlgili toplantılarda hazırlanan eylem planlarının Belediyenin koordinasyonunda yürütülmesi planlanan faaliyetleri ilgili belediye birim yöneticileri ve stratejik plan hazırlama ekipleri ile derinlemesine değerlendirildi.Programda ayrıca UNDP, Türkiye Belediyeler Birliği, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı temsilcilerinin ve SKGG üyelerinin katıldığı üst yönetim ziyaretleri gerçekleştirildi. 7 pilot ilde de belediye üst yönetim temsilcilerinin eylem planlarının sahiplenilmesi, stratejik planlarına dahil edilmesi ve diğer tüm ilgili aksiyonların alınacağı yönündeki motivasyon ve kararlılıkları özellikle ildeki yerel aktörler başta olmak üzere tüm katılımcılar için umut verici oldu.
Proje kapsamında yapılan bu toplantılar, sivil katılımın güçlendirilmesi adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. SKSEP’in hayata geçirilmesiyle birlikte, yerel yönetimlerin daha katılımcı ve şeffaf bir yapıya kavuşması ve ildeki işbirliği kültürünün daha üst seviyelere çıkması hedefleniyor.
Yerel düzeyde sürdürülebilir bir sivil katılım mekanizmasının oluşturulmasına hizmet etmek amacıyla kurulan SKGG’ler ve kurulan alt çalışma grupları, ilgili pilot illerde Sivil Katılım Stratejisi ve Eylem Planlarının geliştirilmesi, uygulanması, izlenmesi ve gerektiğinde güncellenmesinde kilit bir rol oynuyor. Eylem Planlarının geliştirilmesi sürecinde kendi kentleriyle ilgili daha fazla söz sahibi olma imkânı elde eden SKGG üyeleri “Şehrimiz için ne yapabiliriz?” mottosuyla çıktıkları bu yolda sivil katılım alanında kişisel ve kurumsal yetkinliklerinin arttığını, kamu ve yerel yönetimle tanışma ve diyalog geliştirme fırsatı yakaladıklarını ve takip eden çalışmalarda uygulayıcı olma motivasyonlarının arttığını belirtti.
Eylül 2024’de pilot belediyelerin Stratejik Plan süreçlerini tamamlamasını takiben, Sivil Katılım Stratejisi ve Eylem Planları’nın da uygulaması başlayacak.
Sivil Katılım Projesi, sivil toplum-kamu/yerel yönetim işbirliğini güçlendirme çalışmalarına hızla devam ediyor.
Sivil Katılım, Demokratik Atılım!