Sivil Katılım Projesi kapsamında belirlenen 7 pilot ilde, Çanakkale, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Manisa, Mersin ve Trabzon, “Sivil Katılım Stratejisi ve Eylem Planı Geliştirme Çalıştayları” yerel yönetim, sivil toplum, kamu kurumu, üniversite ve sivil insiyatif temsilcilerinin yüksek katılımı ile gerçekleşti.
Yerel dinamikler ile belirlenen öncelikli tematik alanlar ekseninde düzenlenen çalıştaylarda; katılımcılar grup çalışmaları ve tartışmalar yürüterek il özelinde Sivil Katılım Strateji ve Eylem Planlarının genel çerçevesini oluşturdular. Çalıştaylar, sivil katılımın ve kurumlar arası iş birliği ve iletişimin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Önümüzdeki dönemde pilot illerde Eylem Planlarının uygulamaya başlanması ile sivil katılımın geleceği için kritik bir adım atılmış olacak.
Strateji ve Eylem Planlarının geliştirilmesi öncesinde illerde kurulan Sivil Katılım Görev Güçleri’nin daimi dahiliyeti ve katkısı ile masa başı incelemeleri, çevrimiçi anket uygulamaları, mülakatlar ve odak grup görüşmeleri aracılığıyla sivil katılıma ilişkin algı düzeyi, mevcut boşluklar ve fırsatlar, katılım mekanizmaları ve gönüllülük yapıları detaylı bir şekilde incelendi. Mevcut durum ve ihtiyaç analizinin tamamlanmasını takiben pilot iller özelinde sivil katılımın güçlendirilmesine yönelik öncelikli tematik alanlar belirlendi. 14 Şubat’ta Eskişehir’de başlayarak, 16 Şubat’ta Çanakkale’de, 19 Şubat’ta Manisa’da, 21 Şubat’ta Trabzon’da, 23 Şubat’ta Elazığ’da, 26 Şubat’ta Gaziantep’te ve 28 Şubat’ta Mersin’de öncelikli tematik alanlarda taslak sivil katılım stratejilerinin ve 2 yıllık eylem planlarının geliştirilmesine yönelik Çalıştaylarda yerel paydaşlar bir araya geldi.
Çalıştaylarda; yerelde sivil katılımın artırılması ve toplumun çeşitli kesimlerinin karar alma mekanizmalarında yer alması adına önemli adımlar atıldı. Pilot illerdeki ilgili tüm aktörler sürece dahil edilerek, sivil toplum ve kamu kurumları arasındaki etkileşim ve iletişimi artırmaya ve sivil katılım alanında işbirliği ortamını iyileştirmeye yönelik faaliyetler geliştirildi.
Tüm bileşen ve faaliyetlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği ilkelerinin uygulandığı Sivil Katılım Projesi’nin ilgili Çalıştaylarına kadın katılımcıların gösterdiği yoğun ilgi, kadınların politika yapımı ve karar alma süreçlerinde daha çok yer almaya başladığını bir kez daha gösterdi. Sivil Katılım Projesi olarak, tam temsiliyet ve kimseyi geride bırakmama ilkesi doğrultusunda, kadınların, gençlerin ve tüm kırılgan grupların katılımcı mekanizmalar aracılığıyla karar alma süreçlerine etkin katılımı konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Sivil Katılım, Demokratik Atılım!
#sivilkatilimprojesi
#sivilkatilimdemokratikatilim
#gonulluolfarkyarat